FAQ

Kaj je Baby Signs® znakovni jezik?
S programom Baby Signs® dojenčke naučimo enostavne znake, ki jim omogočajo komuniciranje s starši in ljudmi, ki skrbijo zanje. To so posamezni znaki, ki predstavljajo posamezne besede in enostavne pojme kot so »mačka«, »lačen sem« ali »dovolj«. Uporaba znakov pri dojenčkih, preden spregovorijo, ni nič novega. Velika večina dojenčkov se nauči pomahati v slovo ali kimati z glavo, ko nekaj odobravajo. To so pogosto tudi prvi znaki, ki se jih dojenčki naučijo spontano, brez posebnega učenja. Baby Signs® program omogoča, da se dojenčki brez načrtnega učenja naučijo veliko več znakov kot sicer, s tem pa se lažje sporazumevajo z okolico, kar je njihova naravna želja, ki se posebej dobro vidi takrat, ko odkrijejo orodje, s katerim bodo z lahkoto to počeli. Raziskave so pokazale, da se otroci, ki uporabljajo znake, pogosteje sporazumevajo s starši, v primerjavi z vrstniki, ki znakov ne uporabljajo. S sposobnostjo komuniciranja raste samospoštovanje otroka in lažje vzpostavljanje kontaktov z okolico.

Katera je glavna prednost Baby Signs® programa?
Ko začnejo dojenčki uporabljati znake, so starši pogosto zelo presenečeni, kako pameten je njihov dojenček. Začnejo se zavedati, da se njihov dojenček želi »pogovarjati«. Ta zgodnja komunikacija med dojenčkom in njegovimi starši krepi medsebojno vez in prispeva k razvoju dojenčka. Dojenčki, ki uporabljajo znake, lahko pokažejo, kaj potrebujejo, kako se počutijo, a najbolj presenetljivo je to, da se lahko sporazumevajo preden dejansko začnejo govoriti. Poleg tega se zaradi uporabe znakovnega jezika dojenčki počutijo bolj samozavestne. Naučijo se da kljub temu, da so majhni, še zdaleč niso nemočni. Učenje znakov je, kar priznajmo si, učinkovitejši in zabavnejši način komunikacije od solz in joka.

Ali bo znakovni jezik odvrnil mojega dojenčka od učenja govora?
Seveda ne! Dolgoročna Baby Signs® raziskava, financirana s strani Nacionalnega inštituta za zdravje in izvedena na Univerzi v Kaliforniji, je pokazala ravno nasprotno. S standardiziranimi testi so primerjali otroke, ki so bili spodbujani k uporabi znakovnega jezika, z otroci, ki znakovnega jezika niso uporabljali. Ugotovili so, da je prva skupina dosegala boljše rezultate tako pri testih sposobnosti za sprejemanje (koliko razumejo) kot tudi za izražanje (koliko lahko povedo) jezika.

Kje je smisel? Ali ne bo moj dojenček kmalu začel govoriti?
Treba se je vprašati, kaj mislite z besedo »kmalu«. Kmalu se lahko zdi zelo daleč, če dojenček z vami komunicira preko metanja stvari na tla, kričanjem in udarjanjem ob steno. Šele ko so dojenčki stari okoli 11 mesecev do enega leta, pravilno povežejo besedo mama in oče s pravo osebo. Za 12-mesečnega dojenčka, ki poleg besed mama in oče uporablja še 2 besedi, se smatra, da ima napreden oz. dober spomin. Kar nekaj časa preteče od prvih besed do prave komunikacije in uporaba znakov dojenčku pomaga ne samo komunicirati, ampak tudi pojasniti njegove misli. Z besedo »ta« lahko skuša dopovedati »traktor«, »tja« ali »dva«, kar pa nam odraslim seveda največkrat ni jasno. Z dodatno uporabo znaka pa jasno in nedvoumno pokaže, kaj je mislil. Razumevanje drugih, dojenčke spodbuja, da začnejo govoriti. Ko bodo govorjene besede postale bolj jasne, bo znake opustil in samo govoril.

Kdaj začeti z uporabo znakovnega jezika za dojenčke?
Kadarkoli želite, vendar je najboljši čas za učenje, ko dopolnijo 8 oz. 9 mesecev. Nekatere družine pa začnejo uporabljati znake tudi takoj, ko se otrok rodi, da staršem uporaba znakov pride v navado. Navsezadnje se z dojenčki pogovarjamo od dne, ko so prišli na svet oziroma, ko so bili še v trebuhu. Pomembno je samo to, da se ne obremenjujemo, kdaj nam bodo z znaki odgovorili.

Kdaj bo dojenček začel kazati znake?
Odgovor je odvisen od več faktorjev:

1. od dojenčkovega zanimanja za komunikacijo (nekateri otroci raje plezajo po knjižnih policah kot berejo knjige);
2. od razvoja določenih spretnosti npr. spomin, sposobnost posnemanja, pozornost;
3. od pogostosti kazanja znakov s strani staršev.

Ne glede na to, kako so starši dosledni v kazanju znakov, jih bo dojenček začel uporabljati, ko bo sam pripravljen. Tako kot s plazenjem, hojo ali z izraščanjem zob ima vsak dojenček, svoj lastni, edinstveni razvojni načrt in to moramo spoštovati. Najverjetneje bo dojenček pokazal prvi znak med 10. in 14. mesecem.

Ali se moram naučiti popolnoma nov jezik?
Seveda ne! Pomislite, da se odpravite na potovanje po Evropi? Ali se boste za vsako državo, ki jo boste obiskali naučili njihovega jezika? Verjetno se boste skušali naučiti nekaj uporabnih besed in fraz za vsako državo, kjer boste potovali. Ne boste govorili tekoče, tako kot domačini, vendar pa boste lahko s tem znanjem zadovoljili osnovne potrebe. Ko začnete z uporabo znakov, izberite 3 najbolj osnovne in potem dodajajte nove in nove znake glede na otrokovo zanimanje in potrebe staršev. Starši majhnih otroci so zelo zaposleni, in prav to je razlog za učinkovito in zgodnjo dvostransko komunikacijo. Spodbujanje otroka, da izrazi svoje potrebe, zmanjšuje frustracije, napade besa in joka.

Kdaj bom našel čas, da bom začel učiti svojega dojenčka uporabe znakov?
Učenje znakov lahko primerjamo z učenjem govora. Tako kot za učenje govora ne »rezerviramo« določenega časa, ga tudi za uporabo znakov ni potrebno. Zelo pomembno je, da otrok nima občutka, da ga hočete naučiti nekaj posebnega. Učenje znakov mora potekati spontano in se mora vgraditi v dnevno rutino.

Moj malček je star 20 mesecev in že izgovori nekaj besed. Ali je prepozno, da začnem?
Četudi dojenčki že znajo 50 do 100 besed, imajo težave z izgovorjavo nekaterih kompleksnejših besed (nr. krokodil). Vse dokler je tako, je ne glede na otrokovo starost dobrodošla uporaba znakov.

Moj otrok odrašča v dvojezični družini. Ali se lahko tudi on nauči znakovni jezik?
Seveda! Znaki bodo zgradili svojevrsten most med obema jezikoma. V Ameriki je zelo pogosto, da otroci odraščajo v dvojezičnih družinah, zato so raziskali uporabo znakov tudi v te namene. Rezultati so zelo pozitivni. Pomagajo jim tudi razumeti, da se lahko isti pojem izrazi s pomočjo dveh različnih besed.

Ali obstajajo tudi drugi programi znakovnega jezika za dojenčke?
Obstajajo. Od takrat, ko sta dr. Acredolo in Goodwyn leta 1982 iznašli znakovni jezik za dojenčke in objavili raziskave na to temo, je preteklo 3 desetletja. V tem času je bilo na svetovnem tržišču izdanih ogromno knjig in drugih materialov o znakovnem jeziku za gluhe otroke. Nekatere so razvili strokovnjaki, spet drugi so samo cenene alternative. Večina drugih programov temelji na učenju »pravega« jezika za gluhe – jezika za gluhe iz države, iz katere dojenček izvira. Glavna prednost programov, ki temeljijo na učenju »pravega« jezika za gluhe, je da otrok poleg materinega zna še dodatni jezik. Slabost pa se lahko kaže v tem, da so t.i. »originalni« oziroma neprilagojeni znaki lahko za dojenčke večkrat prekompleksni za izvedbo in se jih lahko naučijo šele, ko so malo starejši.

Želite komunicirajte z dojenčkom še preden ta spregovori? Naj vam pri tem pomaga Baby Signs® Program!

Naroči

Zadnji novički

Uporaba Baby Signs® programa dvign...

Vsaka oseba, ne glede na starost, spol ali kaj drugega ima potrebe, želje in strahove. Ti so predvsem povezani z našo samopodobo, samozavestjo in samospoštovanjem. Kako lahko te začnemo pravilno gojiti že pri dojenčkih in jih usmerjam...

Beri naprej

Z uporabo Baby Signs® programa se ...

Glede na to da lahko znakovni jezik za dojenčke smatramo kot pripomoček pri komunikaciji z otrokom, se marsikateri starš lahko vpraša: »Ali bo to vplivalo na razvoj govora pri mojem otroku«, pri tem pa ima v mislih predvsem počasnej...

Beri naprej

Uporaba znakov me je popeljala v svet mojega dojenčka, njihovih
želja in zanimanj.

- Mateja iz Celja

Znaki so zakon, saj so nam resnično olajšali življenje, saj svojo dojenčico končno razumem! Pove mi, da je lačna, žejna, da si želi svojega medvedka ... Priporočam!

- Tadeja iz Ljubljane

Zaradi uporabe znakov sem postala še bolj pozorna na svojega otroka, na njegove potrebe in njegove želje, zato je najina vez boljša in močnejša.

- Rebeka iz Kopra